Sari la conținut

Înscrie-te până pe 6 octombrie la

Leaders for Justice

ediția a 16-a (2025)

TRIMITE CANDIDATURA TA AICI

CÂND POT CANDIDA?

Așteptăm candidatura ta - CV, scrisoare de motivație și eseu - până duminică, 6 octombrie 2024, 23:59

CUI NE ADRESĂM?

Programul este deschis tinerilor juriști între 22 și 35 de ani aflați în primii șapte ani de carieră profesională, masteranzilor, precum și studenţilor la drept aflați în ultimul an de studiu.

CÂT COSTĂ?

Costurile vor fi acoperite de Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer (KAS RLPSEE), în afară de transportul spre/dinspre locurile de desfășurare ale sesiunilor de training.


CÂND POT CANDIDA?

Candidatura ta va fi compusă din CV, scrisoare de motivaţie de o pagină, și un eseu de maxim două pagini, despre o problemă din justiție cu care m-am confruntat. În concret, ce nu a funcționat cum mi-aș fi dorit? Cum am abordat acea problemă și cum am depășit impedimentul (inclusiv dacă am găsit o rezolvare în beneficiul tuturor)? Cum doresc să mă implic, pe termen mediu și lung, în schimbarea pe care am propus-o?

 Toate documentele vor fi expediate în format .pdf și vor fi redactate în limba română; recomandăm un corp de literă (font) de mărimea 11 și o distanţă de 1,25-1,5 între rânduri.

CUI NE ADRESĂM?

Programul este deschis tinerilor juriști între 22 și 35 de ani, aflați în primii șapte ani de carieră profesională (judecători, procurori, grefieri, avocați, consilieri juridici, notari publici, mediatori, executori judecătorești, lichidatori sau specialiști în insolvență, lucrători din penitenciare sau din serviciile de probațiune, juriști în organizații civice, instituții publice sau companii private, asistenți universitari, ofițeri de poliție cu studii în drept, etc.), doctoranzilor, masteranzilor, precum și studenţilor la drept aflați în ultimul an de studiu.

Vor fi selectaţi până la 20 de tineri juriști cu potenţial de lideri și cu o motivație puternică de a pune umărul la bunul mers al justiției și al societății.


Ce vei găsi în programul și comunitatea Leaders for Justice?

  • o experiență de transformare personală și profesională,

  • oameni unul și unul cu care ai în comun valori și principii sănătoase,

  • colegi din toate profesiile juridice cu potențial de leadership și motivați să facă #SchimbareaRo,

  • un spațiu deschis de creștere și învățare continuă,

  • o echipă de traineri dedicată care te ajută să-ți conștientizezi atuu-rile și să te echipează cu un set de unelte indispensabile,

  • module de training intense pe dezvoltarea abilităților tale,

  • o comunitate de absolvenți alături de care poți construi și care te poate sprijini în orice demers.


SKILL-URI ȘI ABILITĂȚI CHEIE:

cum definești viziunea și misiunea ta

care sunt valorile tale fundamentale

unelte de creativitate

stiluri de leadership în lucrul cu oamenii

abilități de lucru în echipă

conducerea unei echipe

tehnici de persuasiune

inteligență emoțională

storytelling și discurs public

decision-making

managementul schimbării

gestionarea timpului

negociere și rezolvarea conflictelor

cum dai și primești feedback

management de proiect

CE presupune Leaders for Justice 16?

6 sesiuni de training (ianuarie-iunie 2025), Întâlnirea Anuală a Comunității LfJ (4-6 iulie 2025), implementarea unor proiecte de grup (iulie-decembrie 2025), eveniment de absolvire (decembrie 2025) și vizita de studiu la Berlin (tbc; septembrie 2026)

A) Șase sesiuni de training și Întâlnirea Anuală Leaders for Justice, toate dedicate dezvoltării abilităţilor de lider:

Pe parcursul primelor patru zile din program ne luăm timp pentru a ne cunoaște, construim coeziune în grup, căutăm să înțelegem împreună sistemul de justiție, lucrăm cu unelte de creativitate, ne uităm la viziunea, misiunea și valorile personale și cele de grup în module facilitate de Mihai Drăgoi și Codru Vrabie.

Care sunt stilurile de leadership din jurul nostru? Cum putem lucra mai bine într-o echipă și construi echipe, cum comunicăm mai eficient în organizație și cu stakeholderii. Sesiunea 2 este una dintre cele mai intense, cu multe exerciții și contexte practice.

Timp de patru zile practici principiile persuasiunii, te descoperi mai bine în modulul de inteligență emoțională, afli cum poți ajunge la oameni prin puterea poveștilor (storytelling). Fiecare participant va folosi toate aceste instrumente pentru exercițiul practic de public speaking care va scoate la suprafață povești personale; trainerii și colegi oferă feed-forward. Totul sub bagheta Dianei Ghindă și a lui Codru Vrabie.

Descoperi și pui în practică un model de luare a deciziilor care te ajută în viața personală și profesională, afli cum să faci schimbări mici și mari în jurul tău, în echipa ta, organizația, profesia, sistemul în care lucrezi sau comunitatea în care trăiești. Ne uităm și spre leadership și creionăm inițiativele și proiectele comune ale grupului, cu impact în justiție sau societate.

Pentru a implementa proiecte cu impact, ai nevoie de un set de unelte cu care să-ți organizezi timpul și munca în echipă. Vei învăța să le folosești și le vei pune în practică alături de colegii de echipă în module facilitate de Mihai Drăgoi și Codru Vrabie.

Aducem împreună tot ce am aprofundat în primele 5 sesiuni, adăugăm și teme pe care grupul le include în agendă. Vei finaliza proiectul pe care tu și echipa ta vreți să-l implementezi și vei susține un pitch (o prezențare) în fața echipei de traineri și a organizatorilor.

Membrii Leaders for Justice se întâlnesc în fiecare an într-un eveniment dedicat tuturor membrilor comunității, în care aducem împreună idei noi, dezbatem despre probleme actuale, căutăm soluții împreună cu parteneri de lungă durată. Din agendă fac parte ateliere de dezvoltare personală și profesională facilitate de membrii LfJ, activități de teambuilding și sport, dar și sesiuni în care ne uităm la ce ne propunem să facem împreună în viitor.

Sesiunile de training se desfășoară de joi, ora 15:00 până duminică, ora 13:00, cu module de training în intervalele 09:00-13:00 și 15:00-19:00. Datele de mai sus sunt agreate deja cu echipa de traineri și pot suferi doar mici modificări. Locurile de desfășurare și calendarul final vor fi transmise în luna noiembrie celor 20 de candidați selectați. 

B) Vizită de studiu la Berlin (tbc, septembrie 2026)*

Timp de o săptămână, vei lua contact cu sistemul de justiție german prin întâlniri cu decidenți, vizite la instituții relevante (Bundestag, Parchetul General, Baroul Federal, Curtea Constituțională de Land, Tribunalul de Land sau Ambasada României) și participarea la ședințe de judecată (în civil și penal). Întâlnirile au loc în limba engleză (fără interpret) sau în germană (asigurăm interpretariatul). Toate costurile aferente vizitei vor fi acoperite de KAS RLPSEE, în afară de transportul în țară (spre/de la aeroportul de plecare).

*are loc doar sub condiția aprobării din Germania (tbc ianuarie 2026)

C) Implementarea de proiecte

Succesiunea modulelor din cele 6 sesiuni de training vă va ghida în deprinderea abilităților învățate și utilizarea instrumentelor în practică. Pe parcursul sesiunilor de training 4, 5 și 6, vei avea oportunitatea de a co-crea și dezvolta idei de proiecte care vizează probleme-cheie din sistemul de justiție sau din societatea românească. Fiecare echipă / participant va prezenta proiectul/ideea în sesiunea 6 (iunie 2025) iar orizontul de timp pentru implementarea unei prime faze este evenimentul de absolvirea (decembrie 2025).

D) Întâlniri cu decidenţi şi profesioniști

Fiecare sesiune de training va include discuții deschise, pe teme de actualitate din justiție sau societate, cu invitați din comunitatea Leaders for Justice sau din jurul acesteia. De asemenea, vei putea participa la întâlnirile și evenimentele de comunitate organizate în București și în alte orașe.

E) Leaders for Justice Community

Odată selectat(ă) în program, vei avea ocazia de a lua parte și a te implica direct în activitățile comunității de absolvenţi formată din 300 de tineri din toate profesiile juridice. În cadrul LfJ Community căutăm soluții pentru probleme din justiție, educație sau societate, ne întâlnim constant pentru discuții deschise cu invitați, ateliere interne de dezvoltare personală sau profesională, activități „fun&sports” sau acțiuni caritabile.

F) Asociația LiderJust

Vei putea contribui activ la activitățile ONG-ului înființat de absolvenții LfJ. Scopul LiderJust este de a facilita și promova implementarea proiectelor inițiate de membri LfJ. Mai multe detalii pe www.liderjust.ro, www.lideripentrujustitie.ro și www.oameniidreptatii.ro.

DE CE UN PROGRAM DE LEADERSHIP PENTRU TINERI JURIȘTI?

Scopul

principal al programului îl reprezintă formarea unei comunități de tineri motivaţi care să îşi asume valorile statului de drept şi integritatea profesională ca repere fundamentale în activitate şi care să fie pregătiţi să promoveze aceste valori în rândul colegilor din domeniu.

Obiectivele

acestui program sunt formarea propriu-zisă a unor tineri jurişti talentaţi și dezvoltarea abilităţilor esenţiale de leadership, înzestrarea acestora cu informaţii de substanţă privind principiile democraţiei şi ale statului de drept şi, nu în ultimul rând, principiile de etică profesională. Tinerii selecţionaţi vor implementa proiecte individuale şi de grup pentru a avea o înţelegere practică asupra a ceea ce înseamnă să fii un adevărat lider.

Grupul ţintă

al acestui program este constituit din tineri jurişti care se află fie în primii șapte ani de carieră profesională, fie sunt masteranzi în drept sau studenţi în ultimul an de studiu și care au potenţialul de a deveni lideri. Participanții selectați vor proveni de pe întreg teritoriul României și din toate domeniile juridice. Vor fi selectați 20 de tineri motivați să îşi asume un rol activ în evoluţia sistemului juridic şi socio-politic din România.

Activităţile

cuprinse în acest proiect vizează trei componente majore: 1) deprinderea de varii abilități de leadership și lucru în echipă, 2) înțelegerea mai profundă a mecanismelor sistemului de justiție și 3) interacțiuni cu personalități din justiție și societate.

Rezultatul

pe termen lung al acestui program de leadership constă în crearea unei reţele naţionale de tineri profesionişti în domeniul juridic, dornici să-şi dezvolte aptitudinile de lideri, dar și capacităţile şi modalităţile de acţiune astfel încât să devină adevăraţi agenţi ai schimbării.

CÂT COSTĂ?

Toate costurile vor fi acoperite de Fundația Konrad Adenauer - Programul Statul de Drept în Europa de Sud-Est (KAS RLPSEE), pe baza acordului scris pe care îl vei semna o dată cu confirmarea de participare. Printre condiții se numără prezența la toate sesiunile programului, participarea activă, curiozitate, deschidere, respect, seriozitate și profesionalism.


CINE SUNT TRAINERII LfJ?

  • MIHAI DRĂGOI

    Trainer, consultant

    Mihai este alături de Lideri pentru Justiție încă din faza de concept, fiind trainerul principal din program în toate edițiile de până în prezent. Mihai Drăgoi vine din mediul corporate cu experiență vastă în vânzări, resurse umane și conducerea oamenilor. În prezent este consultant și trainer pentru diferite companii și organizații pe managementul schimbării, vânzări, resurse umane sau leadership. Dorința sa de dezvoltare personală, curiozitatea, motivația lui de crea și a avea impact real și pozitiv în tot ceea ce face, l-au ajutat pe Mihai să acumuleze o experiență foarte complexa: Vânzări, Supply Chain, Dezvoltare Organizațională, Management de Resurse Umane, Implementare de proiecte, unele cu impact international, Consultanță. Pasionat de tot ceea ce înseamnă Managementul Schimbării, în special de conducerea oamenilor în schimbare.
  • CODRU VRABIE

    Trainer, expert bună guvernare

    Codru a fost implicat în toate edițiile programului Lideri pentru Justiție de până acum, mai întâi ca vorbitor invitat iar mai apoi ca expert în bună guvernare, trainer, facilitator pentru proiectele inițiate de generațiile de absolvenți, dar și mentor pentru membri fiecărui grup. Codru este activist, trainer și consultant în domeniul bunei guvernări (reforma administrației publice și reforma justiției, inclusiv componentele privind integritatea publică), a contribuit la elaborarea mai multor acte normative, la monitorizarea și evaluarea politicilor publice și implementării legislației, la dezvoltarea mai multor campanii de advocacy, respectiv la instruirea multor serii de funcționari publici, jurnaliști, activiști civici și cetățeni.
  • DIANA GHINDĂ

    Trainer, expert în comunități

    Diana lucrează cu grupuri, comunități și ecosisteme de două decenii, cu formări de bază și avansate în training, facilitare, coaching, Art of Hosting, Theory U și facilitare grafică. Diana a fost co-fondator la Institutul Român de Training (2002-2020), inițiator și gazdă în comunitatea Training Café (2009-2022) și contributor la crearea de procese de învățare pentru grupuri de adulți din medii foarte diferite: ONG, funcționari publici, business, profesori, freelanceri, studenți. Diana crede că orice se poate învăța, că învățarea este o călătorie pentru toată viața și că învățăm și acționăm mai bine împreună decât pe cont propriu. De aceea, cel mai des în practica sa, utilizează metodologii care susțin leadershipul sistemic și participativ. Colaborează cu comunitatea LfJ din 2017, susținând liderii din comunitate pentru a învăța și co-crea proiecte împreună.
  • Doru coordonează programul de leadership și comunitatea Lideri pentru Justiție de 10 ani, unde a însoțit fiecare grup de participanți, a sprijinit proiectele de grup, a creat contexte de învățare și construire a coeziunii sau a co-inițiat formatele Oamenii Dreptății – film documentar, paneluri tematice sau evenimente de storytelling. Din poziția de coordonator de programe în cadrul KAS RLPSEE, Doru se unde se ocupă și de proiecte ce promovează drepturile omului (festivalul de film One World Romania), reforma justiției sau lupta împotriva corupției.

CINE SUNTEM?

Rule of Law Programme South East Europe, Konrad Adenauer Foundation

Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer acoperă 10 țări din regiune: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Kosovo, Croația, Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, România și Serbia.

În cadrul activității sale, biroul KAS RLPSEE colaborează cu organizațiile societății civile și cu instituțiile publice într-o serie de domenii în care există o nevoie acută de reformă și consultare în țările din regiune: consolidarea unui sistem judiciar independent și onest, lupta împotriva corupției, dreptul constituțional, dreptul procedural, protecția drepturilor omului și ale minorităților, reconcilierea cu trecutul prin mijloace legale și promovarea ordinii juridice.

Prin proiectele implementate, seminariile, cursurile de formare, conferințele, publicațiile și asistența oferită, KAS RLPSEE își propune să contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea și consolidarea sistemelor democratice din regiune bazate pe statul de drept.

Sediul Programului Statul de Drept în Europa de Sud-Est este situat pe strada Franzelarilor nr. 5 din București. Mai multe detalii pot fi găsite la www.kas.de/rlpsee.

Comunitatea LfJ

Leaders for Justice este o comunitate de tineri avocați din România care reunește profesioniști din diverse domenii ale dreptului și încurajează dialogul și cooperarea între profesiile juridice.

Împreună suntem o echipă, o comunitate bazată pe valori comune, nu doar o rețea profesională.

În cadrul Comunității LfJ și al Asociației LiderJust dobândim noi competențe și instrumente profesionale, participând la sesiuni de formare specializată, workshop-uri și dezbateri cu personalități din domeniul dreptului și din domenii conexe; facem schimb de idei și lucrăm la proiecte pe care le concepem și le implementăm împreună.

Viziune

Un sistem de justiție echitabil, transparent, eficient și predictibil, în care accesibilitatea și respectarea drepturilor cetățenilor sunt criteriile pentru orice măsură sistemică, în deplină concordanță cu principiile legii; o societate conștientă de lege și bine informată.

Misiune

Ne propunem să îmbunătățim sistemul de justiție din România și să ne asumăm un rol activ în societate prin promovarea și consolidarea valorilor statului de drept: egalitate în fața legii, integritate, responsabilitate și transparență în luarea deciziilor.

APLICĂ AICI

Trimite candidatura ta la lideripentrujustitie@gmail.com până la 6 octombrie 2024, ora 23:59.

Fiecare candidat va primi o confirmare de înscriere până cel târziu pe 4 noiembrie. În lipsa acestei confirmări, vă rugăm să ne contactați.

Procesul de selecție va consta în următoarele etape:

11 septembrie - 6 octombrie: apel la candidaturi deschis

7 octombrie - 1 noiembrie: preselecția candidaturilor scrise

4 noiembrie: comunicarea rezultatului preselecției

18-23 noiembrie: interviu informal în București (fizic) cu candidații preselectați

26 noiembrie: discuție suplimentare cu o parte din candidați (online)

28 noiembrie: comunicarea rezultatului final

Aplică

Acest site folosește cookie-uri

Pentru a-ți oferi o experiență bună de navigare, utilizăm fișiere de tip cookie. Dacă nu ești de acord cu utilizarea cookie-urilor, poți să îți retragi consimțământul pentru utilizarea cookie-urilor prin modificarea setărilor din browser-ul tău.

Mai multe informații