Programe
Unul dintre scopurile fundamentale ale comunității Lideri pentru Justiție este de a îmbunătăți și consolida o cultură sănătoasă de leadership în organizațiile și instituțiile care fac parte sau sunt conexe sistemului de justiție. Astfel, pornind de la nevoile din piața juridică și abilitățile membrilor noștri, am început să lucrăm la conturarea unor programe de leadership dedicate profesioniștilor în drept din România. De asemenea, ne propunem să aducem justiția mai aproape de oameni și am implementat o serie de programe pentru a realiza acest lucru.

Leaders for Justice Training Institute – Scaling-up LfJ 2.0
Programul Leaders for Justice este o experiență transformatoare cu un impact puternic asupra participanților, care devin mai implicați civic și mai încrezători în forțele proprii. Modelul nostru de leadership este colaborativ și ne propunem să aducem expertiza noastră în cât mai multe ecosisteme. Încurajăm inițiativa și promovăm o cultură de leadership sănătoasă în justiție și societate. Împreună cu un grup de bază de 25 de absolvenți am conturat un curriculum de competențe transversale (module de dezvoltare personală) cu ajutorul căruia ne propunem să ajungem la diferite grupuri țintă prin intermediul a opt programe de leadership adaptate nevoilor lor. Formatorii și facilitatorii vor fi membri Leaders for Justice care au trecut deja prin programe interne de Train the Trainers și și-au construit propriile module de formare cu conținut original. Cele opt programe sunt: LfJ Students (anul 2 & 3), LfJ Teachers (cadre universitare), LfJ Summer Camp (tineri profesioniști în drept), LfJ Up (pentru decidenți), LfJ Support (interveție într-o echipă/organizație), LfJ Regio (Banat, Centru, Moldova, Dobrogea, Oltenia, etc.), LfJ Professionals (participanți din aceeași profesie), LfJ 2.0 (online).
Proiectul nu are finanțare și suntem în căutare de susținători.
Coordonator: Doru Toma
Consultanți/mentori: Codru Vrabie, Mihai Drăgoi (traineri LfJ)
Echipă de proiect și viitori facilitatori: 20-25 de membri LfJ
Oamenii Dreptății – Povești adevărate spuse pe scenă
Oamenii Dreptății e un spectacol viu în care, timp de două ore, punem pe scenă 15 povești spune de unii dintre cei mai neconvenționali și relevanți povestitori ai momentului: profesioniști din justiție, jurnaliști, activiști civici sau artiști. Avem momente mai scurte, mai lungi, mai vesele, mai triste. Scopul e să întâlnim publicul cu povești adevărate care să creeze emoție, empatie și să ne conectee între noi și cu întâmplările redate. Spectacolele Oamenii Dreptății” aduc împreună povești de viață (talks de 6-12 min), scurtmetraje, muzică live, stand-up, dans sau teatru.




RespectEducation Academy – Educație juridică pentru elevi
Programul înseamnă o serie de ateliere interactive în care elevii de liceu sunt puși în fața unor situații (cazuri practice) pe care le pot rezolva, folosind materialele puse la dispoziție de facilitator (inclusiv Constituția României sau extrase din lege). În același timp, ei sunt provocați să identifice evenimente reale în care au fost implicați, direct sau indirect, și în care au constatat încălcări ale legii sau s-au aflat într-o situație în care s-au simțit lipsiți de reacție - la școală, acasă, în contact cu diverse autorități, spitale, vecini, prieteni. Acest lucru va fi pus în legătură cu experiențele lor prin discuții libere pe temele propuse, precum și prin completarea unor chestionare care au ca scop identificarea nevoilor lor.
Facilitatorul (având pregătire juridică și, în majoritatea situațiilor, membru al comunității LfJ) oferă un aport juridic în temele analizate (referințe sau prevederi constituționale, civile și penale) sau soluții procedurale acolo unde acestea apar, aport care va conduce la conștientizarea și conștientizarea drepturilor și obligațiilor lor în societate. Rolul lor este de a-i determina pe participanți să găsească singuri soluții, de a le dezvolta gândirea critică, dar și de a crea un cadru pentru dezbateri libere, folosind instrumente de educație non-formală. Cazurile au o temă juridică adaptată la realitățile cu care tinerii se pot confrunta zilnic iar limbajul folosit este unul la îndemâna elevilor.
Programul este implementat de comunitatea LfJ din 2017 și a ajuns deja la peste 5000 de elevi din toată țara, inclusiv prin maratoare de educație juridică (Timișoara, Râmnicu-Vâlcea, Iași, București) cu ateliere la 10-15 clase în aceeași zi. Peste 40 de membri LfJ au susținut ateliere în ultimii 8 ani. Comunicăm și promovăm proiectul pagina de Facebook.




EduLex – Aplicație de educație juridică
Prin EduLex, fiecare elev, care are acces la un smartphone cu internet, va avea un prieten digital, care să-l informeze corect și să-l îndrume atunci când are o problemă de natură juridică. Indiferent că se confruntă cu o dilemă la școală, în familie, cu prietenii săi ori în societate, aplicația îi va oferi răspunsurile necesare ca să aibă un comportament onest, să respecte legile și să procedeze într-un mod cinstit față de cei din jurul său. În același timp, proiectul urmărește să construiască o bază de cunoștințe solidă pentru acești tineri, cu ajutorul unor activități interactive (inclusiv jocuri cu tematică juridică) și materiale de comunicare adaptate lor, pentru a-i familiariza într-o manieră atractivă cu concepte de drept și justiție.
Eroi Discreți: Serie video despre integritate
Acest program a produs un documentar format din mai multe episoade în care activiști civici, jurnaliști sau funcționari publici povestesc despre viața lor profesională și situații în care integritatea lor a fost pusă la încercare. Sunt oameni care și-au apărat valorile, au rămas integri sau au dat dovadă de inițiativă. Scopul proiectului este de a inspira românii de pretutindeni să devină mai implicați civic și social, oferind o doză de optimism și modele de urmat.




Cine sunt juriștii? – Podcast, shorts & film despre fața umană a justiției
Aducem față în față tineri juriști din comunitatea Leaders for Justice pentru conversații informale despre viața lor profesională și personală cu scopul de a arăta fața umană a justiției și de a deconstrui concepte și procese care la prima vedere par complexe sau par greu de înțeles. Filmăm împreună cu Mihai Dragolea (Dela0) o serie de episoade sub forma unor dialoguri între doi juriști care intră în contact în viața lor profesională (polițist - procuror, avocat civil - judecător civil, notar - funcționar public, etc.) Materialul va fi promovat online sub formă de episoade, film și scurtmetraje/reel.
To be launched in 2025
#dreptîncarieră
Facultatea de Drept din România oferă doar o pregătire teoretică pentru profesia de avocat. Studenții nu sunt îndrumați în alegerea unei profesii potrivite pentru ei și sunt confruntați cu probleme reale mult prea târziu în parcursul lor. Organizăm module de training pentru studenții din anul II și III de drept, formate din mai multe sesiuni, în cadrul cărora punem accent pe dezvoltarea personală, leadership, lucru în echipă, inteligență emoțională, public speaking și alte soft skills. De asemenea, prezentăm acțiuni reale ale formatorilor reprezentând diverse profesii juridice. Scopul nostru este de a le permite studenților să aleagă profesia juridică care li se potrivește cel mai bine.
Pilotul acestui program a fost organizat în București în octombrie 2023. În prima jumătate a anului 2024, au fost organizate șase module de formare pentru 25 de studenți. Aceștia au absolvit programul în octombrie 2024.




SAVVY – cunoștințe practice și înțelegere a violenței sexuale
Acest proiect își propune să educe viitorii profesioniști din domeniul juridic și ofițerii de poliție să înțeleagă mai bine violența sexuală, să fie conștienți de propriile prejudecăți bazate pe gen și să înțeleagă impactul atitudinilor lor asupra sistemului de justiție și să dezvolte capacitatea de a comunica empatic cu victimele. Membrii comunității LfJ organizează trei ateliere pentru 20 de studenți de la facultățile de drept și de la Academia de Poliție din București. Profesioniști din domeniul juridic și social prezintă informații despre violența sexuală, factorii sociali și culturali care generează acest tip de violență, impactul acesteia la nivel individual și colectiv și abilitățile de gestionare a acestor cazuri.




Valorile statului de drept (România 2016 & Moldova 2018) – Educația juridică în liceu
Acest proiect a constat în ateliere de lucru în opt licee din București, Brașov, Constanța, Craiova și Zalău, respectiv cinci licee din Chișinău, Șoldănești și Orhei. Temele atelierelor de lucru au fost:
independența și statul de drept
integritatea și statul de drept
curajul și statul de drept
onestitatea și statul de drept
responsabilitatea și statul de drept
viziunea și statul de drept
echipa și statul de drept.
Elevii de liceu au lucrat în echipe pe scenarii specifice, având în față Constituția României și punându-se în pielea unui judecător: să decidă ce este corect, moral, legal.
ATAC - Timișoara Anti-Corruption Academy (Timișoara, 25-28 mai 2017)
Academia a fost o formare intensivă pentru persoanele din comunitatea locală concentrată în județul Timiș, cu scopul de a crea un grup care să ia atitudine împotriva corupției și să răspândească acest spirit proactiv în instituțiile și organizațiile lor.
Consolidarea statului de drept prin cetățenie activă
În 2014, au fost organizate conferințe în mai multe universități, în cadrul cărora tinerii au avut ocazia să discute cu profesioniști din domeniul juridic, experți sau reprezentanți mass-media despre consolidarea statului de drept, realitatea juridică din România și valorile democratice.
Școala de vară Leadership with attitude (august 2013)
Acesta a fost un program intensiv de dezvoltare personală pentru tinerii aflați la începutul carierei, în cadrul căruia participanții au dobândit cunoștințe de leadership, gestionare de proiecte, vorbit în public, luare de decizii, viziune etc. Scopul programului a fost acela de a reuni actori ai sistemului judiciar precum avocați, judecători, procurori, absolvenți ai Academiei de Poliție, dar și jurnaliști, economiști și analiști politici care activează în cadrul și în jurul sistemului judiciar, pentru ca aceștia să dobândească abilități și cunoștințe de leadership, dar și pentru a-și forma o viziune asupra sistemului judiciar românesc și pentru a interacționa direct într-un spațiu non-formal.




Busolă în Carieră (2011-2013)
Programul Busolă în Carieră a fost un program complex de mentorat pentru studenții la drept din anii II și III, derulat la nivel național, pe parcursul unui an, având ca scop informarea și pregătirea tinerilor cu privire la alegerile pe care le au pentru viitoarea lor carieră juridică. Programul a avut două componente: o serie de conferințe tematice (desfășurate simultan în patru orașe din România) și o serie de stagii de pregătire în diferite instituții ale sistemului de justiție - fiecare participant selectat putea alege două stațiuni pentru stagiul său de practică în București - instanțe, case de avocatură, ministere, parchete, ONG-uri etc. Implementat cu sprijinul Ambasadei SUA la București, programul a ajutat studenții la drept să dobândească o experiență profesională valoroasă pentru ca la finalul studiilor juridice să poată lua decizii în cunoștință de cauză.



