Doru Toma - Încredere unii în ceilalți | Oamenii Dreptății 2023 București
În cei 15 ani de zile pe care Leaders for Justice i-a adunat în spate, încrederea dintre membri a însemnat că fiecare la rândul lui a procedat la fel cu noii lui colegi și cu oamenii din jurul lui. Asta ne-a permis să construim proiecte, inițiative și spectacole cum a fost Oamenii Dreptății 2023, făcute cu inimă. În 2024, visăm să ducem Oamenii Dreptății în mai multe orașe din țară. Împreună, în puterea comunității și cu încredere unii în ceilalți.
Pe Loredana am cunoscut-o în Leaders for Justice. E unul dintre acei oameni care oferă necondiționat încredere, sprijin și suport. Mereu cu inima pe afară, gata să mute munții prin Bucovina.
Toți juriștii pe care i-ați văzut în seara asta: Andreea, Alex, Gabri, Bianca, Ramona, Cătălina, Livia sau Elena și-au dorit să vă arate o față umană a justiției. Eu îi văd ca pe niște eroi discreți. Nu ies în față. Au temeri. Sunt umili și cu capul pe umeri. E un act de curaj să ieși pe o scenă și să spui lumii că ți-ai înfrânt demonii din copilărie, că ai trecut prin situații limită sau că te-ai convins să faci mai mult bine. Că ai plecat de pe drumul pe care te vedeau alții, că și introvertiții schimbă lumea. Școala ne-a sădit multe nesiguranțe și multă neîncredere în cine suntem. Să fim de zece la toate materiile, dar apoi în viață să excelăm doar la ceva anume. La rândul ei, societatea... „se îngrijește” să ne taie din aripi cu fiecare nedreptate prin care trecem.
An de an selectăm juriști cu care vrem să construim o justiție cu mintea în cap și picioarele pe pământ. Pornim de la valorile lor autentice și le descoperim prin tot ce au realizat. Cu modestie și bun-simț. Cu empatie și mintea deschisă pentru cei care gândesc altfel. Cu încredere unii în ceilalți. Într-o societate tot mai polarizată și cu tot mai puține poziții moderate, e nevoie de adevărați mediatori. Împreună, ne propunem să facem mai mult: mai multe programe de instruire pentru profesioniști din justiție sau din mediul public, în general, din privat sau din civic. Mai multe evenimente oneste și sincere, așa cum sperăm că a ajuns la voi Oamenii Dreptății. Ne apropiem de final. Și vreau să le mulțumesc tuturor celor care ne-au dat mâini de ajutor.
Vreau să-i mulțumesc întâi fostei echipe DOR. Pentru că tot ce am învățat de la Carla, Sorana, Cristi Andreea și toți ceilalți, toamna trecută, în turneul nostru Oamenii Dreptății, în care am mers în trei orașe, în șase zile. Nu știu ce a fost în capul nostru. Și pentru toată deschiderea lor de a ne îndruma și de a ne ajuta în ultimele luni de zile. Vă mulțumim enorm.
Mulțumim echipelor tehnice: sunet, proiecție și lumini, care au avut răbdare cu toate micile detalii pe parcursul acestei zile.
Mulțumim partenerilor: KPMG, BCR, Essensys Software, Aqua Carpatica Domeniile Sâmburești și Kandia pentru sprijin. Fără susținerea lor, nu am fi fost astăzi aici.
Și mulțumim enorm tuturor celor care au urcat azi pe scenă. O parte dintre ei au venit tocmai de la Târgul Neamț, Suceava, Brașov sau Sfântu Gheorghe.
Și mulțumim vouă, celor care ați umplut sala în seara asta. Ne-ați dat încredere... Ne-ați dat încredere că suntem din ce în ce mai mulți. Vă mai las cu un gând.
În cultura noastră, așteptăm să ne fie câștigată încrederea. Asta oprește din start multă colaborare între noi, pentru că vrem întâi să fim siguri că celălalt e de încredere. Leaders for Justice a devenit mai mult decât un program de training dintr-un motiv simplu: noi, cu toții, am oferit fiecărui nou membru încredere și un spațiu în care să se poată exprima. În cei 15 ani de zile pe care i-am adunat în spate, cultura asta a dat roade: pentru că fiecare la rândul lui a făcut la fel cu noii lui colegi și cu oamenii din jurul lui. Asta ne-a permis să construim proiecte, inițiative și spectacole cum a fost acesta, făcute cu inimă.
În 2024, visăm să ducem Oamenii Dreptății la Sibiu, la Brașov, la Cluj sau în orașe mai mici, cu oameni la fel de inimoși. Loredana s-a apucat deja la Suceava, Iulia, absolventă și ea LfJ, ne cheamă la Curtea de Argeș. Și poate că nu ne ies toate, dar visăm cu ochii deschiși la ce-am făcut până acum. Împreună, în puterea comunității și cu încredere unii în ceilalți.
Închei cu versul Anei pe care-l veți auzi în recitalul ce stă să înceapă: Simt un „haide, ce-ar fi dacă?” Mulțumesc.