De ce?
Din cele 234 de instanțe din România, doar 37 au o cameră de audiere a minorilor. Acestea au apărut din donațiile și munca voluntară a judecătorilor, grefierilor, personalului auxiliar din acele instanțe sau cu sprijinul unor organiații non-guvernamentale.
Ne dorim să creăm un mediu prietenos pentru a recâștiga încrederea în justiție și a construi o legătură umană cu minorii.
Beneficiari
Minorii audiați în litigiile de dreptul familiei sau minorii victime (ex.: ale traficului de persoane), suspecți, inculpați, martori sau implicați în cauze penale.
Movitația noastră
Ne propunem ca prin acest demers să reducem impactul negativ asupra sănătății emoționale și psihice a minorilor în cursul procedurilor judiciare.
Ce facem concret?
· Alături de o echipă de psihologi și designeri, vom construi un prototip ce va pus la dispoziția tuturor instanțelor din România.
· În prima jumătate a lui 2022 vom amenaja prima cameră de audiere minori în Judecătoria Bistrița.
· Căutăm sprijin pentru a construi o platformă online care să aducă împreună nevoia din sistemul de justiție cu resursele pe care le pot dona companiile și cetățenii preocupați de problemă.
Costuri
Potrivit calculelor noastre, dotarea unei singure camere de audiere minori costă minim 6 000 lei (mobilier, decorare, echipamente audio-video, etc.).
Cum poți dona?
Proiectul este implementat prin Asociația LiderJust.ro. Orice donație este binevenită și poate fi făcută în contul RO96RNCB0075122958810001 (IBAN), deschis la BCR. pe numele Asociației LiderJust, cod de identificare fiscată (CIF). Orice sprijin din partea persoanelor fizice sau al companii lor este binevenit!
„Camera de audiere minori” este un proiect-pilot al generației LfJ12, susținut de Comunitatea Lideri pentru Justiție (www.lideripentrujustitie.ro) și implementat prin Asociația LiderJust (www.liderjust.ro).