Sunt profesor la Colegiul Național ”Vlaicu Vodă” de peste 25 ani. Misiunea mea este să transform oglinzile în ferestre! Dintotdeauna am căutat să inspir elevilor dragoste pentru învățare. Să le formez abilități de gândire creativă, să formez caractere și să modelez personalități. Toate sunt părți ale acestei misiuni. Și uneori, am susținut elevii să-și construiască cariere de economiști sau juriști, alteori, i-am ajutat să-și crească stima de sine, am oferit sprijin moral în rezolvarea unor probleme de viață. Pentru alții, din păcate, nu am reușit să fiu decât un profesor.
Misiunea mea a fost blocată în luna mai din 2010 când am înțeles ce este nedreptatea. Am fost diagnosticată cu cancer mamar și în urma unei intervenții chirurgicale m-am trezit fără o parte importantă din corpul meu! Simțeam teamă, supărare, mâhnire, furie. Mă simțeam nedreptățită: mama se vindecase de aceeași boală doar de 1 an, iar eu, periodic, făceam controale preventive care ieșeau bine.
Ce a urmat? Un plan de tratament. Simplu, nu? Dar nu este așa…lupta abia începe: forța, puterea gândului pozitiv, credința în reușita tratamentului reprezintă cea mai importantă structură a planului de vindecare. Și am decis să lupt și să învăț lecțiile care produc schimbarea!
Pe perioada celor 9 luni de tratament mi-am dat seama ce mult contează să fii susținut! Familie, prieteni, amici, medici, simple persoane au fost aproape de mine! Elevii promoției 2008-2012 m-au vizitat pe perioada tratamentului, mi-au trimis mesaje de încurajare, au fost alături de mine necondiționat!
Și am învățat o lecție: Implică-te! Ajută-i pe cei lipsiți de sprijin!
La revenirea în activitate am devenit voluntar pentru mai multe asociații. Elevilor mei le predau lecția voluntariatului: sunt deja 10 ani de când coordonez echipa de voluntari din colegiu. De sărbători, din puținul colectat, facem pachete pentru copiii defavorizați. Suntem Moș Nicolae care aduce zâmbetul pe fața copiilor încercați de viață cu o jucărie primită donație de la elevii colegiului.Îl întâmpinăm pe Moș Crăciun cu un cântec sau piesă de teatru care să-i mulțumească pentru efortul depus. Nu este ușor, dar bucuria copiilor care primesc atât de puțin de la viață, ne motivează , ne oferă energie să găsim resursele necesare pentru a-i determina și pe alții să devină seminificativi!
Unii oameni empatizează cu ideile noastre, alții aleg să ne ignore! Și, chiar dacă au trecut ani de la momentul respectiv nu voi uita că, într-o iarnă geroasă și fără zăpadă, am ales să predau lecția voluntariatului pentru angajații unei instituții a statului. Și voiam ca Moș Crăciun să aducă daruri bogate copiilor și le-am solicitat sprijinul! Am primit doar X daruri iar Y copii urmau să nu aibă un cadou. Am fost dezamăgită, m-am simțit neputincioasă. Dar, am acceptat lipsa lor de empatie și mi-am dat seama că persoanele respective au nevoie de educații în spiritul voluntariatului!
De atunci, organizez an de an echipa de elevi care desfășoară activități after school pentru copii de la Centru de Consiliere Socio-Educativă ” ACCES” – Curtea de Argeș. Copiilor le oferim sprijin pentru îmbunătățirea rezultate școlare dar cel mai important, ne jucăm cu ei, vorbim, suntem o familie!
Demonstrăm tuturor că împreună producem schimbarea!
După momentul 2010, periodic, controalele medicale specializate, teama, uneori panica, emoții retrăite prin prisma amintirilor îmi tulbură liniștea așa de greu câștigată! Nu sunt singură: am familia alături. Sărbătorim rezultatele foarte bune, alteori, este nevoie de investigații suplimentare dar sfârșitul perioadei de evaluare a fost mereu bucurie. Dar, toate acestea m-au ajutat să învăț încă o lecție: Educația pentru sănătate este o necesitate! Și am ales atunci, să le vorbesc deschis elevilor mei despre cancer, prevenție, control medical! Și unii dintre ei mă ascultă uimiți, alții sunt indiferenți, dar, într-un sistem de învățământ care nu acordă atenție acestor lecții de viață este nevoie de ”Școală Altfel”.
Cauza bolii mele a fost explicată prin stres, alimentație nepotrivită și genetică. Am învățat să am un stil de viață sănătos: nutriție, alimentație potrivită, sport, energie. Toate sunt lecții de predat elevilor. Ce este stresul, care sunt cauzele acestuia și mai ales, ce efecte generează în corpul nostru cortizonul eliberat prin stres și cum putem gestiona stările respective, sunt teme care ar trebui să completeze educația pentru sănătate a elevilor într-o școală care pregătește adolescenții pentru viața de adult.
Schimbarea se produce prin oameni și pentru oameni! Educația pentru sănătate nu se adresează doar elevilor. Așa că am acceptat invitația de a participa la prima întâlnire a grupului de sprijin pentru persoanele bolnave de cancer organizat de doamna doctor oncolog a spitalului municipal Curtea de Argeș. Am discutat despre genetică, vindecarea traumelor familiale, motivația intrinsecă și puterea Eului, despre nedreptățile din sistemul medical, dar mai ales, cât de important este, pentru noi bolnavii de cancer să simțim dragostea celor din jur!
Ce caut să vă spun e că: într-un moment al vieții m-am simțit nedreptățită, dar că am ales să mă schimb și să-mi spun povestea! Prin empatie, vulnerabilitate, lecții de voluntariat și dorința de a face bine în jur.