🎞️ Începând de astăzi, filmul documentar ”Oamenii Dreptății. În dialog cu Liana Alexandru” poate fi vizionat integral şi gratuit online!
Comunitatea Lideri pentru Justiție a lansat în 2019 seria de episoade scurte și filmul documentar „OAMENII DREPTĂȚII. În dialog cu Liana Alexandru”, în care 13 tineri juriști povestesc despre viața lor personală și profesională. Ne-am propus prin acest film să transmitem normalitate și umanitate dinspre sistemul de justiție către cetățean.
Societatea noastră este într-un punct în care informațiile despre justiție se succed rapid și sunt greu de urmărit, uneori chiar și pentru juriști.
Răspunzând la întrebările Lianei Alexandru, cei 13 protagoniști povestesc cum văd ei justiția astăzi în România, ce cazuri i-au marcat, ce cred despre adevărul judiciar și cel obiectiv, cum se raportează la empatie și subiectivitate, ce gândesc despre dreptate, cum percep tensiunea și presiunile actuale, cum arată o zi din viața lor în justiție, ce reguli încalcă sau ce fac în timpul liber.
Juriști din comunitățile Lideri pentru Justiție (România) și LEAD (Republica Moldova) au avut în ultimii ani șansa să vizioneze episoadele olandeze ale seriei „Privind în suflet”, interviuri realizate de televiziunea națională cu judecători olandezi. În octombrie 2018, într-o proiecție privată, ne-am decis să pornim un demers similar și treptat am reușit să construim o echipă cu care proiectul a devenit realitate în mai puțin de 5 luni de zile.
Conceptul a fost elaborat de Veronica Sîrbu, unul dintre protagoniști, și Doru Toma, coordonatorul programului și al comunității ”Lideri pentru Justiție”. Echipa a fost întregită în noiembrie 2018 cu două persoane persoane care au contribuit într-o proporție foarte mare: regizoarea și producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan (Manifest Film) și jurnalista Liana Alexandru.
În urma unui anunț deschis pe grupul intern al comunității noastre, am strâns 13 confirmări. Protagoniștii filmului sunt: Alex Arghir, judecător ⚖️ Tudor Burlacu, avocat ⚖️ Tudor Ciobanu, judecător ⚖️ Arina Corsei Vultureanu, procuror ⚖️ Roxana Catea, avocat ⚖️ Iulia Georgescu, notar ⚖️ Theodor Ioniţă, ofiţer de poliţie ⚖️ Alexandra Carmen Lăncrănjan, procuror ⚖️ Ioana Mitu, avocat ⚖️ Veronica Sîrbu, judecător ⚖️ Simona Ştefăniu, procuror ⚖️ Bogdan Vasile, avocat ⚖️ Mădălina Vlase, judecător.
Filmările au avut loc pe 12 și 13 ianuarie în București, în spațiul pus la dispoziție de Alina Țiplea de la Merci Charity Boutique, iar munca de editare din ianuarie-martie, dusă de Andrei Gorgan, a însemnat câteva zeci de ore în care materialul filmat a luat forma unor episoade scurte pe teme bine conturate, două episoade de 25 de minute și un film întreg de 55 de minute.
Episoadele scurte au fost publicate în perioada aprilie - mai pe pagina Leaders for Justice, pe canalul de Youtube și au însumat peste 180 000 de vizualizări online.
Din iunie și până în noiembrie 2019, filmul "Oamenii Dreptăţii. În dialog cu Liana Alexandru" a fost proiectat în orașe din România și Republica Moldova. Cele 33 de proiecții publice și private au fost însoțite de discuții deschise cu publicul, având ca invitați protagoniști din film și membri din comunitatea Lideri pentru Justiție, juriști și experți în drept. În total, peste 1 500 de spectatori au luat parte la proiecțiile organizate în:
· Bacău (Festivalul Film Mai Aproape),
· Brașov (C.N. „Dr. I. Meșotă”, în cadrul festivalului One World Romania)
· București (10 proiecții - Muzeul Țăranului Român (2), Grădina cu Filme (2), Cinema Elvire Popesco, Training Cafe, DOR - Decât o Revistă, CampKennedy, Facultatea de Drept / Universitatea Nicolae Titulescu, Facultatea de Drept / Universitatea din București),
· Chișinău (Summit Events),
· Constanța (Cazinoul din Constanța),
· Cristian, Brașov (cartfest – Cristian International Art Festival),
· Craiova (C.N. „Frații Buzești” în cadrul Funky Debates III)
· Curtea de Argeș (La Conac),
· Iași (4 proiecții - Teatru Fix, MERU, Street Delivery @ Acaju și Amfiteatrul Palas),
· Piatra Neamț (Festivalul de Teatru),
· Rădăuți (Casa de Cultură),
· Râșnov (Festivalul de Film și Istorie - FFIR),
· Reșița (Time Cafe),
· Ruse (Liceul de limbă engleză Geo Mitev)
· Râmnicu Vâlcea (l'Artista Pub),
· Sfântu Gheorghe (Cinema Arta by Cityplex),
· Sibiu (2 proiecții - Astra Film Festival și Astra Junior),
· Sinaia (Festivalul Film 4 Fun),
· Timișoara (Ambasada).
Mulțumirile noastre merg către toți cei care au donat din timpul și resursele lor pentru a organiza, pregăti și participa la proiecțiile și discuțiile cu publicul din jurul filmului ”Oamenii Dreptății”.
Avem speranța că prin demersul nostru, am făcut pași importanți spre mai multă transparență și o mai bună înțelegere a sistemului de justiție și a vieții profesioniștilor în drept din România.
Comunitatea Lideri pentru Justiție