Cred că era acum vreo 2 ani. Eram în tren. Cred că mă-ndreptam spre Brașov, pentru o nouă sesiune din programul Lideri pentru Justiție. Telefonul mă anunțase deja că nu mai avea suficientă baterie, așa încât nu mai ascultam muzică. Mă uitam pe fereastră când mi-am dat seama că, deși nu-i frumos să tragi cu urechea, mă interesa discuția din spatele meu. Un cuplu simpatic—el cu chitara, ea cu codul de procedură. Și ce-nseamnă contencios administrativ? Și care-i diferența dintre un tribunal și-o judecătorie? Ah, nu știam că există diferențe așa mari între reținere, arest și pușcărie—scuze, mai zi-mi o dată, cum se spune corect? Am coborât din tren gândindu-mă că n-ar fi rău să existe un site care să dea răspunsuri la astfel de întrebări...
Luat cu alte treburi, activități și proiecte, întâmplarea asta rămăsese uitată. Acum vreun an, într-o seară puțin prea vântoasă pentru cum eram îmbrăcat, stăteam la o vorbă cu doi prieteni, la o terasă. Dimineața fusese mai însorită, iar conferința în care discutaserăm despre starea justiției ne pusese pe gânduri. Din vorbă-n vorbă, reușeam să conștientizăm o nevoie, să conturăm un nou proiect: un site care să le dezvăluie oamenilor ce „secrete” există în spatele sau în sânul sistemului de justiție. Deși chiar nu mă gândeam deloc la întâmplarea din tren, ideea era să existe un loc de unde oamenii să poată afla cât durează un proces, ce-nseamnă să devii „justițiabil,” dacă merită să se ducă la judecată ori e mai bine să încerce o cale de împăcare... Puseseră stăpânire pe noi trei un amalgam de nevoi, o aglomerație de idei, dar și încrederea că deja sunt disponibile suficient de multe date oficiale care să dovedească un lucru simplu: „secretele” justiției nu sunt chiar atât de secrete!
Câteva luni mai târziu, cu ajutorul și mai multor prieteni, aveam deja un proiect structurat, un finanțator care dorea să ne sprijine, o echipă tehnică bine pusă la punct. Provocarea de-a deschide lumii datele statistice despre funcționarea justiției era deja pe masă, incredibil de reală, într-un context foarte favorabil, legat de Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă. Onorată instanță, dorim să vă sprijinim în efortul de comunicare cu justițiabilii, cu cetățenii care au de gând să apeleze la serviciile dumneavoastră de înfăptuire a justiției! E posibil să dezvăluim și lucruri neplăcute sau neobișnuite, dar e mai bine ca oamenii să fie avertizați, decât să nu știe la ce să se-aștepte... Mulți participanți din programul Lideri pentru Justiție ne-au ajutat și le mulțumim! Sper că și băiatul cu chitara va descoperi acest site, deși am o bănuială că, între timp, a aflat mai multe de la prietena lui—atât de bine le stătea, încât sunt convins c-au rămas împreună. :-)
Ah, m-am luat cu povestea și am uitat să dau răspunsul la cea mai importantă întrebare: Ce face site-ul? Explică mersul justiției pe înțelesul oamenilor; arată cât de performante sunt instanțele de la noi; ajută oamenii să aibă mai multă încredere în judecători și în sistem. Poți afla de unul singur cum decurge un proces civil sau penal; cam cât durează un proces la instanța din zona ta; cât de bine merge treaba la judecătoria sau tribunalul din orașul tău; cam cât de sigur poți fi că verdictul dat de completul de judecată, în dosarul tău, va rămâne în picioare și după apel sau recurs; ce înseamnă cuvintele acelea, complicate, pe care le folosesc doar cei care vorbesc legaleza... Iar dacă ești un om al sistemului, te poți folosi de datele tehnice prezentate de site, pentru a îmbunătăți performanța instanței în care lucrezi :-) Folosește azi www.onoratainstanta.ro și anunță-ne ce altceva ți-ai mai dori să afli!