Sari la conținut

Înscrie-te până pe 2 octombrie la

Lideri pentru Justiție

ediția a 14-a (2023)

Aplică

CÂND POT CANDIDA?

Așteptăm candidaturile alcătuite din CV, scrisoare de motivație și eseu până pe 2 octombrie 2022, 23:59

CUI NE ADRESĂM?

Programul este deschis tinerilor juriști între 22 și 35 de ani aflați în primii șapte ani de carieră profesională.

CÂT COSTĂ?

Costurile vor fi acoperite de Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer (KAS RLPSEE), cu excepția transportului spre/dinspre locurile de desfășurare ale sesiunilor de training.


CÂND POT CANDIDA?

Candidatura va conține CV-ul tău, o scrisoare de motivație (maxim o pagină) și un eseu (de maxim două pagini) în care prezinți o schimbare pe care vrei să o implementezi în folosul sistemului de justiție, al profesiei din care faci parte sau al instituției/organizației în care activezi. Identifică o problemă punctuală (o nevoie acută, ceva care te deranjează profund!) - vino cu soluții concrete (sustenabile pe termen mediu și lung) care să reflecte schimbarea și descrie cum vei implementa acest proiect, cum îți aduci tu aportul, prezintă cum crezi tu că va arăta sistemul/instituția/profesia după implementarea schimbării.

Documentele vor fi expediate în format .pdf și vor fi redactate în limba română; recomandăm un corp de literă (font) de mărimea 11 și o distanță de 1,5 între rânduri.

Trimite candidatura ta formată din CV, scrisoare de motivație și eseu până duminică, 2 octombrie 2022, 23:59.

CUI NE ADRESĂM?

Programul este deschis tinerilor juriști între 22 și 35 de ani aflați în primii șapte ani de carieră profesională (judecători, procurori, grefieri, avocați, consilieri juridici, notari publici, mediatori, executori judecătorești, lichidatori sau specialiști în insolvență, lucrători din penitenciare sau din serviciile de probațiune, juriști în administrația publică/ONG-uri/companii, asistenți universitari, ofițeri de poliție cu studii în drept, etc.), masteranzilor, precum și studenţilor la drept aflați în ultimul an de studiu.

Vor fi selectaţi până la 20 de tineri juriști cu potenţial de lideri, motivația de a pune umărul la bunul mers al justiției și al societății.


Ce vei găsi în Lideri pentru Justiție?

 • o experiență de transformare personală și profesională,

 • oameni unul și unul cu care ai în comun valori și principii sănătoase,

 • colegi din toate profesiile juridice cu potențial de leadership și motivația de a pune umărul la #SchimbareaRo,

 • un spațiu deschis de creștere și învățare continuă,

 • o echipă de traineri dedicată care te ajută să-ți conștientizezi atuu-rile și te echipează cu un set de unelte utile,

 • module de training intense pe dezvoltarea abilităților tale,

 • o comunitate de absolvenți alături de care poți construi și care te poate sprijini în orice demers.


SKILL-URI ȘI ABILITĂȚI CHEIE:

cum construiești viziune și misiune

care sunt valorile care te definesc

unelte de creativitate

stiluri de leadership

cum lucrezi mai bine în echipă

conducerea unei echipe

tehnici de persuasiune

inteligență emoțională

storytelling și discurs public

decision-making

managementul schimbării

gestionarea timpului

negociere și rezolvarea conflictelor

cum dai și primești feedback

management de proiect

CE presupune Lideri pentru Justiție 14?

6 sesiuni de training, o întâlnire anuală de comunitate, vizită de studiu la Berlin și conferință de absolvire

A) Șase sesiuni de training și o întâlnire a membrilor comunității „Lideri pentru Justiție”, toate dedicate dezvoltării abilităţilor de lider:

Pe parcursul primelor patru zile din program ne luăm timp pentru a ne cunoaște, construim coeziune în grup, căutăm să înțelegem împreună sistemul de justiție, lucrăm cu unelte de creativitate, ne uităm la viziunea, misiunea și valorile personale și cele de grup în module facilitate de Mihai Drăgoi și Codru Vrabie.

Care sunt stilurile de leadership din jurul nostru? Cum putem lucra mai bine într-o echipă și construi echipe, cum comunicăm mai eficient în organizație și cu stakeholderii. Sesiunea 2 este una dintre cele mai intense, cu o după-amiază în aer liber și multe exerciții și contexte practice, alături de Mihai Drăgoi și Marian Staș.

Timp de patru zile practici principiile persuasiunii, te descoperi mai bine în modulul de inteligență emoțională, afli cum poți ajunge la oameni prin storytelling. Fiecare participant susține un discurs despre o motivație (personală) puternică și primește feedback din partea trainerilor și a colegilor. Training facilitat de Diana Ghindă și Codru Vrabie.

Descoperi și pui în practică un model de luare a deciziilor care te ajută în viața personală și profesională, afli cum să faci schimbări mici și mari în jurul tău, în echipa ta, organizația, profesia, sistemul în care lucrezi sau comunitatea în care trăiești. Un alt modul e dedicat leadershipului real, în practică iar un altul creează contextul pentru conturarea ideilor de inițiative și proiecte comune ale grupului, cu impact în justiție sau societate. În această sesiuni e foarte probabil că vor fi prezenți toți cei 4 traineri.

Pentru a implementa proiecte cu impact, ai nevoie de un set de unelte cu care să-ți organizezi timpul și munca în echipă. Vei învăța să le folosești și le vei pune în practică alături de colegii de echipă în module facilitate de Mihai Drăgoi și Codru Vrabie.

Din 2011 încoace, membrii Lideri pentru Justiție se întâlnesc anual într-un eveniment al comunității de absolvenți, în care aducem împreună idei noi, dezbatem despre probleme actuale, căutăm soluții împreună cu parteneri de lungă durată. Din agendă fac parte ateliere de dezvoltare personală și profesională facilitate de membrii LfJ, activități de teambuilding și sport, dar și sesiuni în care ne uităm la ce ne propunem să facem împreună în viitor.

Aducem împreună tot ce am aprofundat în primele 5 sesiuni, adăugăm și teme pe care grupul le include în agendă. Vei finaliza proiectul pe care tu și echipa ta vreți să-l implementezi și vei susține un pitch (o prezențare) în fața echipei de traineri și a organizatorilor.

Sesiunile de training se desfășoară de joi, ora 15:00 până duminică, ora 13:00, cu module de training în intervalele 09:00-13:00 și 15:00-19:00. Locurile de desfășurare și datele finale ale sesiunilor de training vor fi transmise candidaților selectați în luna decembrie. Toate costurile programului (cazare, mese, pauze de cafea, materiale de training etc.), cu excepția transportului în țară, sunt acoperite de Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer (KAS RLPSEE).

B) Vizită de studiu la Berlin

(urmează a fi confirmată; primăvara/toamna 2024):  Timp de o săptămână, participanții vor lua contact cu sistemul de justiție german prin întâlniri cu decidenți, vizite la instituții relevante și participarea la ședințe de judecată (civil și penal). Între instituțiile incluse în program, s-au numărat până acum Bundestag-ul german, Tribunalul de Land, Curtea Constituţională de Land, Biroul Procurorului General, Ambasada României la Berlin sau Asociația Barourilor din Germania. Pe tot parcursul vizitei de studiu va fi asigurată prezența unui interpret, iar costurile aferente vizitei vor fi acoperite de organizatori.

C) Implementarea unor proiecte de grup

Pe parcursul sesiunilor de training, participanții vor dezvolta idei de proiecte care vizează probleme-cheie din sistemul de justiție sau din societatea românească privită în ansamblul ei. Structura programului, prin succesiunea temelor celor 6 sesiuni de training, îi ghidează pe participanți în utilizarea abilităților învățate și le facilitează folosirea instrumentelor dobândite pentru îndeplinirea scopului practic al proiectelor de grup.

D) Întâlniri cu decidenţi şi profesioniști

Fiecare sesiune de training poate include un modul de 2-4 ore în care participanții discută deschis, pe o temă de actualitate din justiție, cu unul sau mai mulți invitați cu o activitate remarcabilă și domeniul justiției. De asemenea, participanții vor avea acces la întâlnirile lunare ale comunității de absolvenți.

E) Comunitatea Lideri pentru Justiție

Candidații selectați se vor putea implica în activitățile comunității de absolvenţi, care cuprinde 250 de tineri din toate profesiile juridice (judecători, avocați, procurori, consilieri juridici, ofițeri de poliție, mediatori, asistenți universitari, juriști în ONG sau companii din mediu privat, ofițeri educatori în penitenciar, notari publici, masteranzi sau doctoranzi etc.). În cadrul comunității de absolvenți, membrii  implementează și participă activ la proiecte de grup care vizează probleme cheie din sistemul de justiție sau din societate, organizează întâlniri de socializare sau discuții deschise cu profesioniști, participă împreună la diferite evenimente culturale sau sportive.

F) Asociația LiderJust

Participanții au posibilitatea de a se înscrie şi a contribui la activitățile Asociaţiei LiderJust, organizație neguvernamentală înființată de absolvenții programului cu scopul de a facilita și promova implementarea proiectelor inițiate de membrii comunității „Lideri pentru Justiție”. Mai multe detalii pe site-ul asociației la adresa www.liderjust.ro.

DE CE UN PROGRAM DE LEADERSHIP PENTRU TINERI JURIȘTI?

Scopul

principal al programului îl reprezintă formarea unei comunități de tineri motivaţi care să îşi asume valorile statului de drept şi integritatea profesională ca repere fundamentale în activitate şi care să fie pregătiţi să promoveze aceste valori în rândul colegilor din domeniu.

Obiectivele

acestui program sunt formarea propriu-zisă a unor tineri jurişti talentaţi și dezvoltarea abilităţilor esenţiale de leadership, înzestrarea acestora cu informaţii de substanţă privind principiile democraţiei şi ale statului de drept şi, nu în ultimul rând, principiile de etică profesională. Tinerii selecţionaţi vor implementa proiecte individuale şi de grup pentru a avea o înţelegere practică asupra a ceea ce înseamnă să fii un adevărat lider.

Grupul ţintă

al acestui program este constituit din tineri jurişti care se află fie în primii șapte ani de carieră profesională, fie sunt masteranzi în drept sau studenţi în ultimul an de studiu și care au potenţialul de a deveni lideri. Participanții selectați vor proveni de pe întreg teritoriul României și din toate domeniile juridice. Vor fi selectați 20 de tineri motivați să îşi asume un rol activ în evoluţia sistemului juridic şi socio-politic din România.

Activităţile

cuprinse în acest proiect vizează trei componente majore: 1) deprinderea de varii abilități de leadership și lucru în echipă, 2) înțelegerea mai profundă a mecanismelor sistemului de justiție și 3) interacțiuni cu personalități din justiție și societate.

Rezultatul

pe termen lung al acestui program de leadership constă în crearea unei reţele naţionale de tineri profesionişti în domeniul juridic, dornici să-şi dezvolte aptitudinile de lideri, dar și capacităţile şi modalităţile de acţiune astfel încât să devină adevăraţi agenţi ai schimbării.

CÂT COSTĂ?

Costurile vor fi acoperite de Fundația Konrad Adenauer - Programul Statul de drept în Europa de Sud-Est (KAS RLPSEE), pe baza acordului scris pe care îl veți semna pentru a vă confirma participarea. Printre condiții se numără prezența la toate sesiunile programului, implicarea activă, seriozitatea și profesionalismul.


CINE AU FOST TRAINERII LA ULTIMELE EDIȚII?

 • MIHAI DRĂGOI

  Trainer, consultant

  Mihai este alături de Lideri pentru Justiție încă din faza de concept, fiind trainerul principal din program în toate edițiile de până în prezent. Mihai Drăgoi vine din mediul corporate cu experiență vastă în vânzări, resurse umane și conducerea oamenilor. În prezent este consultant și trainer pentru diferite companii și organizații pe managementul schimbării, vânzări, resurse umane sau leadership. Dorința sa de dezvoltare personală, curiozitatea, motivația lui de crea și a avea impact real și pozitiv în tot ceea ce face, l-au ajutat pe Mihai să acumuleze o experiență foarte complexa: Vânzări, Supply Chain, Dezvoltare Organizațională, Management de Resurse Umane, Implementare de proiecte, unele cu impact international, Consultanță. Pasionat de tot ceea ce înseamnă Managementul Schimbării, în special de conducerea oamenilor în schimbare.
 • CODRU VRABIE

  Trainer, expert bună guvernare

  Codru a fost implicat în toate edițiile programului Lideri pentru Justiție de până acum, mai întâi ca vorbitor invitat iar mai apoi ca expert în bună guvernare, trainer, facilitator pentru proiectele inițiate de generațiile de absolvenți, dar și mentor pentru membri fiecărui grup. Codru este activist, trainer și consultant în domeniul bunei guvernări (reforma administrației publice și reforma justiției, inclusiv componentele privind integritatea publică), a contribuit la elaborarea mai multor acte normative, la monitorizarea și evaluarea politicilor publice și implementării legislației, la dezvoltarea mai multor campanii de advocacy, respectiv la instruirea multor serii de funcționari publici, jurnaliști, activiști civici și cetățeni.
 • MARIAN STAȘ

  Trainer, expert în educație

  Marian, de asemenea implicat în toate edițiile programului Lideri pentru Justiție de până acum, este expert în educație și aduce în LfJ multă energie și entuziasm în modulele care privescpe munca în echipă și leadershipul real. Marian are o experiență de 30 de ani în educație, conduce Asociația Liderii Mileniului Trei, predă matematici aplicate la Harvard Kennedy School și activează ca trainer și consultant pentru companii pe teme de leadership, negociere, rezolvarea conflictelor sau munca în echipă.
 • DIANA GHINDĂ

  Trainer, expert în comunități

  Diana lucrează cu grupuri, comunități și ecosisteme de două decenii, cu formări de bază și avansate în training, facilitare, coaching, Art of Hosting, Theory U și facilitare grafică. Diana a fost co-fondator la Institutul Român de Training (2002-2020), inițiator și gazdă în comunitatea Training Café (2009-2022) și contributor la crearea de procese de învățare pentru grupuri de adulți din medii foarte diferite: ONG, funcționari publici, business, profesori, freelanceri, studenți. Diana crede că orice se poate învăța, că învățarea este o călătorie pentru toată viața și că învățăm și acționăm mai bine împreună decât pe cont propriu. De aceea, cel mai des în practica sa, utilizează metodologii care susțin leadershipul sistemic și participativ. Colaborează cu comunitatea LfJ din 2017, susținând liderii din comunitate pentru a învăța și co-crea proiecte împreună.
 • Doru coordonează programul de leadership și comunitatea Lideri pentru Justiție de 10 ani, unde a însoțit fiecare grup de participanți, a sprijinit proiectele de grup, a creat contexte de învățare și construire a coeziunii sau a co-inițiat formatele Oamenii Dreptății – film documentar, paneluri tematice sau evenimente de storytelling. Din poziția de coordonator de programe în cadrul KAS RLPSEE, Doru se unde se ocupă și de proiecte ce promovează drepturile omului (festivalul de film One World Romania), reforma justiției sau lupta împotriva corupției.

CINE SUNTEM?

Fundația Konrad Adenauer - Programul Statul de drept în Europa de Sud-Est (KAS RLPSEE)

Programul "Statul de drept" al Fundației Konrad Adenauer pentru Europa de Sud-Est acoperă 10 țări din regiune: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Kosovo, Croația, Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, România și Serbia.

În cadrul activității sale, biroul KAS RLPSEE colaborează cu organizațiile societății civile și cu instituțiile publice într-o serie de domenii în care există o nevoie acută de reformă și consultare în țările din regiune: consolidarea unui sistem judiciar independent și onest, lupta împotriva corupției, dreptul constituțional, dreptul procedural, protecția drepturilor omului și ale minorităților, reconcilierea cu trecutul prin mijloace legale și promovarea ordinii juridice.

Prin proiectele implementate, seminariile, cursurile de formare, conferințele, publicațiile și asistența oferită, KAS RLPSEE își propune să contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea și consolidarea sistemelor democratice din regiune bazate pe statul de drept.

Sediul Programului Statul de Drept în Europa de Sud-Est este situat pe strada Franzelarilor nr. 5 din București. Mai multe detalii pot fi găsite la www.kas.de/rlpsee.

Comunitatea Lideri pentru Justiție

Leaders for Justice este o comunitate de tineri avocați din România care reunește profesioniști din diverse domenii ale dreptului și încurajează dialogul și cooperarea între profesiile juridice.

Împreună suntem o echipă, o comunitate bazată pe valori comune, nu doar o rețea profesională.

În cadrul Comunității Leaders for Justice și al Asociației LiderJust dobândim noi competențe și instrumente profesionale, participând la sesiuni de formare specializată, workshop-uri și dezbateri cu personalități din domeniul dreptului și din domenii conexe; facem schimb de idei și lucrăm la proiecte pe care le concepem și le implementăm împreună.

Viziune

Un sistem de justiție echitabil, transparent, eficient și predictibil, în care accesibilitatea și respectarea drepturilor cetățenilor sunt criteriile pentru orice măsură sistemică, în deplină concordanță cu principiile legii; o societate conștientă de lege și bine informată.

Misiune

Ne propunem să îmbunătățim sistemul de justiție din România și să ne asumăm un rol activ în societate prin promovarea și consolidarea valorilor statului de drept: egalitate în fața legii, integritate, responsabilitate și transparență în luarea deciziilor.

APLICĂ AICI

Trimite aplicația ta la lideripentrujustitie@gmail.com până la 2 octombrie 2022, ora 23:59.

Fiecare candidat va primi o confirmare a candidaturii prin e-mail până cel târziu pe 4 octombrie (maximum 48 de ore după termenul limită de depunere a candidaturii). În absența acestei confirmări, vă rugăm să ne contactați.

Procesul de selecție va consta în următoarele etape:

7 septembrie - 2 octombrie: cerere de candidaturi

3 octombrie - 20 octombrie: preselecție a candidaturilor scrise

31 octombrie - 4 noiembrie: interviuri online cu candidații preselectați

9-10 noiembrie: discuții de clarificare cu unii dintre candidații intervievați

22 noiembrie: comunicarea rezultatului final

Aplică

Acest site folosește cookie-uri

Pentru a-ți oferi o experiență bună de navigare, utilizăm fișiere de tip cookie. Dacă nu ești de acord cu utilizarea cookie-urilor, poți să îți retragi consimțământul pentru utilizarea cookie-urilor prin modificarea setărilor din browser-ul tău.

Mai multe informații